Thursday, March 22, 2007

Relaţia carte-film
O dată cu dezvoltarea tehnologiei tot mai mulţi adolescenţi optează pentru vizionarea filmului in locul citirii unui anumit roman sau operă. Din punctul lor de vedere este mai uşor sa vizionezi filmul decât să citească opera. De multe ori ne întrebăm ce e mai bine să facem:să citim cartea iar apoi să vedem filmul sau să vedem filmul şi apoi să citim cartea?
Din punctul meu de vedere cred că este mult mai bine dacă citim întâi cartea si apoi vizionăm filmul deoarece de cele mai multe ori regizorul nu respectă întru totul detaliile oferite de autorul cărţii. Acesta îşi permite să modifice nume, detalii privind decorul sau sfârşitul operei. Alţi adolescenţi susţin că e mai practic să vadă filmul decât să citească cartea.
Pentru o mai bună înţelegere a operei cred că este bine să citim întâi cartea iar apoi să vizionăm filmul.
Greşeală şi corectitudine în media audio-video
Fie că se prezintă un jurnal de televiziune sau o emisiune , fie că se scrie un articol într-un ziar de fiecare dată trebuie să fim atenţi la modul de exprimare. Din păcate sunt frecvente greşeli de exprimare făcute fie din necunoaştere fie din neatenţie. Uneori aceste greşeli sunt sesizate iar cei care le-au facut îşi cer scuze faţă de telespectatori, alteori aceştia apar la diferite emisiuni care îi urmaresc şi încearcă să îi facă să îşi corecteze greşelile.
Chiar dacă sunt greşeli minore acestea determină propoziţia să capete alt sens, astfel în cadrul unui jurnal să spui că bananele au acostat pe mal în loc de balene nu este un lucru prea plăcut. Se pare că nici comentatorii sportivi nu sunt scutiţi de greşeli astfel afirmându-se că "minus 2 grade arată cesul de pe tabela de marcaj". Să fi fost aşa de frig afară astfel încât comentatorul să afirme acest lucru?
Aşteptările pe care le avem de la prezentatorii tv, şi nu numai, ne sunt de cele mai multe ori înşelate. Acei oameni cu aşa zise, calităţi de vorbire coerentă şi corectă, fac adeseori greşeli grave de exprimare. Nu numai că încurcă uneori nume, locuri, aşezări, dar se întamplă să nu facă acordul sau să pronunţe cele mai banale pleonasme.
Observăm că cele mai multe greşeli de exprimare sunt în emisiunile de ştiri. De aceea noi nu ne putem explica erorile comise. Se ştie că în studiourile de ştiri, şi nu numai, există prompter . Poate că stresul si graba sunt de vină. Dar nici acestea n-ar trebui să fie o scuză, mai ales la prezentatorii cu experienţă. Şi acum întrebarea este: DE CE SE FAC TOTUŞI ASEMENEA GREŞELI?
Perle alese de la prezentatori culese:
"Membrii comisiei speciale a penitenciarului au propus eliberarea eliberata a lui M.Cozma."-Antena 1, Observator
"Sunt extrem de bine delimitate locurile destinate tehnicii extrem de multe care este prezentă aici în Piaţa Universităţii"-TVR 1, Jurnalul TVR
"Îşi doresc să nu se despărţească"-PRO TV, Dansez pentru tine
"Mi-a făcut plăcere să colaborăm împreuna"-PRO TV, Dansez pentru tine
"Televiziunea şi radioul e un drog"
Sunt foarte multe perle pe care vă invităm să le citiţi. În ultimul timp, majoritatea posturilor de televiziune şi-au făcut loc în grila de programe şi pentru emisiunile cu caracter formativ, fiind vorba mai exact de emisiunile care abordează şi încearcă să corecteze greşelile făcute de prezentatorii de ştiri sau alte emisiuni cum ar fi:" Cronica carcotaşilor" pe care o puteţi urmări miercurea pe Prima tv începînd cu orele 20 şi "Greşelile noastre " difuzată sîmbăta pe Realitatea tv.
Influenţa presei scrise şi a audio-vizualului asupra adolescenţilor


George Pruteanu afirma: "Televiziunea este cel mai activ modelator de atitudini şi mentalităţi". Trăim într-o lume în continuă dezvoltare şi trebuie sa ne modelăm după ceea ce ne oferă civilizaţia şi să ştim să alegem doar ceea ce este bun din această multitudine de informaţii .
De ce tot mai mulţi oameni aleg media audio-video pentru relaxare şi informare? Mulţi ar spune că e mai accesibil şi aşa şi este , însă nu toată lumea ştie să aleagă spre vizionare doar programele şi emisiunile de calitate. Tocmai de aceea nu ne miră limbajul şi comportamentul adolescenţilor din ziua de azi. Tot mai mulţi adolescenţi preferă televiziunea ca mijloc de informare, acesta fiind şi motivul principal în opinia lor pentru care nu mai citesc.
Imaginile transmise prin intermediul televiziunii arată lumea într-un anumit fel , o "comentaza" subtil, astfel încât să ni se arate anumite reprezentări mai mult sau mai puţin mascate. Dacă acum 30 de ani, să spunem, copii creşteau cu cartea în mână, acum copii cresc în faţa televizorului, iar acest lucru se reflectă în modul lor de viaţă, în modul de comunicare etc.
Există multe emisiuni interesante care merită urmarite cum ar fi:Lumea citeşte, Cronica cârcotaşilor, Omul cu cartea, Greşelile noastre, Teleenciclopedia, pe care tinerii din ziua de azi le evită preferând în schimb emisiunile de divertisment, prost realizate de cele mai multe ori, gen: Ziua judecăţii, Trădaţi în dragoste, Test de fidelitate.