Friday, November 30, 2007

Festivalul de film


Festivalul de Film "Doc Est"
-Marele jaf comunist în deschiderea festivalului-

Casa de Cultură "Mihai Ursachi" organizează în perioada 28-30 noiembrie 2007 prima ediţie a Festivalului Doc Est unde vor rula filme documentare româneşti, franceze şi germane cu teme politice şi sociale. Filmele vor fi difuzate în fiecare seară a festivalului în intervalul orar 17-23 în incinta Casei de Cultura "Mihai Ursachi".La festival vor lua parte regizori români, francezi şi germani(Alina Teodorescu, Camille Plagnet şi Jeanne Delafosse).
Festivalul "Doc Est" va debuta cu rularea filmului "Marele jaf comunist" a lui Alexandru Solomon.Pelicula mai poartă numele şi de "Reconstituirea reconstituirii" deoarece are la baza filmul "Reconstituirea", film în care adevăraţii hoţi sunt puşi să îşi interpreteze faptele.
Premiat în Franţa, România, Ungaria şi Spania, văzut deja pe trei continente , selecţionat la alte numeroase festivaluri, difuzat pe canale tv din Franţa, Germania, Suedia, Olanda, Finlanda, filmul lui Alexandru Solomon merita sa fie văzut pentru o rememorare a propriei istorii.

Thursday, November 8, 2007

Iasul capitala culturala-europeana


Afis realizat de: Cuzuc Bogdana, Agape Oana, Frunza Teodora, Turlea Alina

Wednesday, October 31, 2007

In perioada 6-14 septembrie s-au desfasurat cele mai lungi sarbatori ale Iasului.

Friday, September 28, 2007

IASUL CULTURAL-UNA DINTRE CELE SAPTE MINUNI ALE ROMANIEI

Palatul Culturii

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Biserica "Sf.Trei Ierarhi"

Parcul Copou

Manastirea Cetatuia

Universitatea "Al.I.Cuza "

Rapa Galbena

Wednesday, May 30, 2007

Rolul perturbator/(in)formativ al NTCI







In zilele noastre o mare parte din oameni dispun de un calculator/laptop si de retea de internet. Noile tehnologii de comunicare si informare au patruns in viata fiecaruia cu mare usurinta si au fost adoptate dev cei mai multi dintre noi ca o necesitate.
De cele mai multe ori aceste mijloace de informare sunt utilizate in exces si rolul lor este unul perturbator.
Inca de la o varsta mult prea frageda copiii au acces la calculator si la internet. Acest lucru le distruge copilaria trnsformandu-i pe acestia in mici "sclavi" ai calculatorului.Utilizarea calculatorului in exces provoaca dependenta si viata fiecaruia este pusa in pericol.Daca copiii ar utiliza calculatorul pentru a se deprinde cu utilitatile sale atunci copilul se poate forma, de asemenea si jocurile educative sunt indicate pentru tinerii utilizatori ai calculatorului.
Dar nu numai copiii sunt expusi acestei "mode" a calculatorului.Si adolescentii inteleg gresit utilizarea calculatorului , folosindu-l mai mult pentru comunicarea cu ceilalti sau pentru "a lua" referate, pentru ca pur si simplu le copie. Prelucrarea de informatii de pe net nu este interzisa , dar trebuie sa ne aducem si aportul nostru mental.
Dar nu numai calculatorul si internetul au un efect negativ asupra mentalitatii umane si televizorul poate perturba activitatea mentala atata timp cat programele urmarite nu sunt alese pe masura.Emisiunile educative ar fi cele mai indicate evitand sa urmarim acele emisiuni de prost gust(Ziua judecatii, Tradati in dragoste, Batalia sexelor).
Rolul perturbator al acestor noi tehnologii poate deveni unul (in)formativ daca stim sa ne sustragem din acest "spirit de turma" care ne conduce si sa invatam sa exploatam tainele calculatorului in scopul de a invata multe lucruri necunoscute sau sa ne imbogatim cunostintele pe care le avem deja.

Wednesday, May 9, 2007

cu si despre scriitorii (ne)canonici





Cum ne-a pregatit mereu noi provocari,si de asta data doamna profesoara Elena Manuca ne-a lanst un nou proiect numit :cu si despre scriitorii canonici/necanonici.




Suntem intr-o permanenta schimbare ceea ce dauneaza intr-o anumita masura societatii care se confrunta cu o explozie informationala.Tinerii din ziua de azi au alte preocupari si cu greu se poate vorbi despre un cititor activ in randul adolescentului modern.Pana sa merg la spectacolul realizat de OVIDIU LAZAR si actorul PETRICA CIUBOTARU priveam lectura dintr-un unghi strict scolar si obligatoriu.Patrunzand in lumea lui Alecsandri am realizat cat de valoroasa este aceasta lume fantastica a cartii ce ascunde in carapacea sa o adevarata viata.





Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 la Mircesti, d. 22 august 1890) a fost un poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician român, creator al teatrului românesc şi a literateraturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.El reprezinta una dintre cele mai mari valori literare ale poporului roman.




-CAT DE ACTUAL ESTE V.ALECSANDRI???...
Nu putem vorbi despre o actualitate a autorului din perspectiva personalitatii sale.Aceasta supravietuieste datorita operei pe care acesta o creeza, iar din aceasta perspectiva putem vorbi despre o continuare a valorilor lui Alecsandri. Fresca sociala pe care dramaturgul o trateaza in operele sale o putem observa de asemenea, cu multa usurinta, in zilele noastre.
Am mers la spectacolul de teatru "Chirita si ceilalti" cu o oarecare retinere pentru ca, pana in acel moment, pentru mine, cele mai valoroase piese de teatru erau cele ale lui I.L.Caragiale, dar se pare că m-am înşelat şi de această dată. Piesa de teatru "Chiriţa şi ceilalţi" a fost un real succes. Spectacolul a fost frumos, dar atmosfera a fost mai presus de orice.Un număr foarte mare de oameni au dorit să vadă acest spectacol astfel încât locurile n-au fost suficiente aşa că mulţi au vizionat spectacolul în picioare.
Ingeniozitatea regizorului Ovidiu Lazăr a fost cea care a trezit în mintea noastră multe întrebări. Din păcate nu am participat si la dezbaterea pe care regizorul si actorul au sustinut-o impreunaă cu colegii mei. Decorul a fost cel care mi-a captat atenţia, dar si modul în care regizorul făcea trecerea de la piesa jucată pe scenă la imaginile filmate.Aceasta experienta ne-a determinat sa intelegem piesa de teatru si din perspectiva regizorului, pentru ca acesta este cel care formeaza acea piesa de teatru si el este de asemenea ochiul critic al piesei.
V. Alecsandri va ramane mereu un nume sonor in literatura noastra fiind considerat de catre P.Cornea unul dintre "oamenii inceputurilor de drum" si de asemenea este cel care introduce pentru prima data notiunea de pastel.Vasile Alecsandri a fost este si va fi un poet de actualitate datorita operelor sale.


Thursday, May 3, 2007




JURNAL



Joi, 19 aprilie 2007, am plecat împreună cu Bogdana, colega mea, spre Palatul Culturii acolo unde se desfăşura Târgul de carte "Librex 2007". Obosită după o zi de şcoală nu manifestam interes prea mare pentru acest eveniment. Ajunsă în sfarşit la Palat am întrat şi primul lucru care m-a uimit a fost numărul mare de standuri amenajate , pentru că trebuie să recunosc că a fost prima dată când am participat la un astfel de eveniment.Cutreierând locul am avut marea uimire de a regăsi printre rafturi un număr mare de publicaţii, care de care mai diversificate şi pentru toate vârstele. Am putut întâlni în ofertele editurilor de la cărţi de colorat pâna la cărţi specializate, aşa că oricine calcă pragul acestei locaţii poate pleca acasă cu o mică achiziţie.
Disponibilitatea vanzătorilor era de asemenea demnă de apreciat. Dacă te apropiai mai mult de un anume stand comerciantul era gata să-ţi ofere cateva informaţii, determinându-te astfel să achiziţionezi câte ceva.l de eveniment, dar după ezperienţa avută voi reveni cu siguranţă şi la anul făcând şi cateva achiziţii. Singurul lucru pe care-l regret în urma experienţei avute e acela că nu am putut participa la o lansare de carte. Sper ca la anul să pot ajunge iar la acest eveniment şi să am ocazia să particip si la alte activităţi care s-au desfăşurat în cadrul târgului.

Wednesday, April 18, 2007

Criza lecturii în rândul adolescenţilor

Criza lecturii în rândul adolescenţilor
Charles W. Eliot spunea:"Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni, sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori." Odată cu trecerea anilor numărul persoanelor care citesc s-a redus. Nu ştiu ce categorie de persoane mai citesc astazi dar ştiu cine ar trebui să citească: toată lumea!!
De ce nu mai citesc tinerii? Unii ar spune că tehnologia avansată i-au facut să renunţe la acest gen de lectură. Poate internetul sau calculatorul să ofere acel sentiment plăcut, relaxant pe care îl oferă o carte bună?Cu siguranţă nu. Majoritatea cărţilor din biblioteci sunt păstrate "în viaţă" datorită şcolii. Sunt şi persoane care utilizează calculatorul şi pentru a se informa. Alte motive care îi fac pe tineri să nu mai citească: lipsa timpului, preţul cărţilor sau numărul prea mare de pagini. În loc să citescă cartea pentru a face un rezumat , preferă să caute pe internet şi să-l copie. Cu siguranţă acest lucru v-a duce la imposibilitatea copilului de a socializa, de a depăşi momentele dificile pe care le întâmpină când trebuie să se exprime oral.
În marea lor majoritate tinerii citesc reviste, ziare , poate şi articole de pe internet(dar mai rar) sau urmăresc emisiuni de televiziune.
"Lumea este plină de cărţi minunate pe care nimeni nu le citeşte."-Umberto Eco
O data cu declanşarea acestei "epidemii" tinerilor trebuie să li se impună anumite lucruri pentru ca acest fenomen al crizei de lectura să inceteze. Primul impuls al profesorilor ar fi acela de a impune elevilor sa citeasca ameninţîndu-i în schimb cu o notă mică. Astfel adolescenţii ajung sa citescă mai mult din obligaţie,foarte puţini fiind cei care ajung sa îndrăgească lectura.
Ce s-ar putea face ? O idee ar fi ca profesorii sau părinţii să-i determine pe adolescenţi să citească o anumită carte povestindu-le-o, oprindu-se însă la momentul culminant şi lăsându-i pe aceştia să descopere finalul.
O altă idee ar fi să-i determinăm pe elevi să citescă utilizând calculatorul dacă sunt pasionaţi de acesta sau să citească cartea dintr-o altă perspectivă. Pentru a fi mai explicită voi da un exemplu:acum câteva saptămâni am avut de citit Iliada de Homer şi de adus în atenţia colegilor rezumatul epopeii şi rolul pe care l-a avut aceasta în dezvoltarea limbii române. Datorită faptului că atât mie cât si celorlalte 3 colege cu care am colaborat ne place teatrul am hotărât să punem în scenă sfârşitul operei. Cu toţii ştim că opera lui Homer nu este foarte uşor de înţeles dar nici de citit. Nouă ne-a făcut plăcere să citim epopeea ştind că trebuie să facem ceva ce ne place şi anume să jucăm teatru. Chiar dacă am hotărât să punem în scenă sfârşitul operei, am fost nevoite să citim toată cartea pentru a le putea face colegilor un scurt rezumat a întâmplărilor petrecute pâna la momentul pe care noi l-am jucat. După prezentarea piesei, colegii au fost încântaţi şi nu îşi puteau imagina că o carte destul de greu de "digerat" poate fi citită cu o doză de plăcere atâta timp cât te gândeşti că după ce ai terminat-o de citit faci ceva care îţi place. De aceea noi vă îndemnăm să citiţi această carte dacă vă place acţiunea, dacă vă place istoria sau pur şi simplu dacă vă place să citiţi. Vă recomandăm această carte cu căldura şi sperăm că o veţi citi şi că veţi rămâne cu sentimentul ca nu aţi irosit în mod nefolositor acele ore de lectură.
Vă vom prezenta in continuare un alt tip de carte-jurnalul.
Cred că pe toţi ne pasionează aceasta artă a scrisului în jurnale. Fie ca îl începem de mici fie când suntem adolescenţi cu toţii avem un jurnal. Se spune ca jurnalul este prietenul cel mai bun al omului-un prieten care nu pune condiţii, un prieten care păstrează secretele. Impreună cu colega mea am avut ocazia să citim Jurnalul lui Mircea Eliade. A fost o plăcere deoarece am avut ocazia să-l cunoaştem pe Eliade din prisma omului de rând. Am avut ocazia să mergem cu el în diferite locuri , să cunoaştem anumiţi oameni. Am avut ocazia să descoperim cum au fost scrise unele cărţi, ca de exemplu Maitryi şi Nuntă în cer.
Următorul citat al lui Eliade nu mai are nevoie de prezentare şi cred că ar fi de prisos să mai argumentăm ceva din moment ce suntem de acord cu el:"Un jurnal intim sporeşte atenţia. Scriind, vezi mai clar lumea din jurul tău şi îi uiţi mai anevoie culorile.Şi apoi, câtă bucurie să poţi izola aceste secrete din care e alcătuită în bună parte viaţa oricărui om, ca să le poţi istovi toate înţelesurile, stăpânindu-le, memorizându-le!...Mi se pare că un jurnal e şi mai bine realizat(ca gen literar), şi mai instructiv( pe plan etic, psihologic, istoric) dacă autorul înregistrează, în curgerea orelor, anumite imagini, situaţii, gânduri, dacă,aşa cum scriam cu alt prilej, salvează, <îngheţându-le>,fragmente de timp concret..."
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre viaţa lui Mircea Eliade nu ezitaţi să-i citiţi jurnalul. Este o carte plină de cuvinte minunate, de întâlniri nemaipomenite şi de privelişti deosebite. Cu siguranţă nu te vei plictisi citind această carte pentru că pe fiecare fila trebuie să întâlneşti ceva nou. Sperăm că v-am convins că merită citită.
Dragi colegi, nu ezitaţi să citiţi pentru că numai aşa vă veţi dezvolta modul de a gândi şi de a vă exprima.

Thursday, March 22, 2007

Relaţia carte-film
O dată cu dezvoltarea tehnologiei tot mai mulţi adolescenţi optează pentru vizionarea filmului in locul citirii unui anumit roman sau operă. Din punctul lor de vedere este mai uşor sa vizionezi filmul decât să citească opera. De multe ori ne întrebăm ce e mai bine să facem:să citim cartea iar apoi să vedem filmul sau să vedem filmul şi apoi să citim cartea?
Din punctul meu de vedere cred că este mult mai bine dacă citim întâi cartea si apoi vizionăm filmul deoarece de cele mai multe ori regizorul nu respectă întru totul detaliile oferite de autorul cărţii. Acesta îşi permite să modifice nume, detalii privind decorul sau sfârşitul operei. Alţi adolescenţi susţin că e mai practic să vadă filmul decât să citească cartea.
Pentru o mai bună înţelegere a operei cred că este bine să citim întâi cartea iar apoi să vizionăm filmul.
Greşeală şi corectitudine în media audio-video
Fie că se prezintă un jurnal de televiziune sau o emisiune , fie că se scrie un articol într-un ziar de fiecare dată trebuie să fim atenţi la modul de exprimare. Din păcate sunt frecvente greşeli de exprimare făcute fie din necunoaştere fie din neatenţie. Uneori aceste greşeli sunt sesizate iar cei care le-au facut îşi cer scuze faţă de telespectatori, alteori aceştia apar la diferite emisiuni care îi urmaresc şi încearcă să îi facă să îşi corecteze greşelile.
Chiar dacă sunt greşeli minore acestea determină propoziţia să capete alt sens, astfel în cadrul unui jurnal să spui că bananele au acostat pe mal în loc de balene nu este un lucru prea plăcut. Se pare că nici comentatorii sportivi nu sunt scutiţi de greşeli astfel afirmându-se că "minus 2 grade arată cesul de pe tabela de marcaj". Să fi fost aşa de frig afară astfel încât comentatorul să afirme acest lucru?
Aşteptările pe care le avem de la prezentatorii tv, şi nu numai, ne sunt de cele mai multe ori înşelate. Acei oameni cu aşa zise, calităţi de vorbire coerentă şi corectă, fac adeseori greşeli grave de exprimare. Nu numai că încurcă uneori nume, locuri, aşezări, dar se întamplă să nu facă acordul sau să pronunţe cele mai banale pleonasme.
Observăm că cele mai multe greşeli de exprimare sunt în emisiunile de ştiri. De aceea noi nu ne putem explica erorile comise. Se ştie că în studiourile de ştiri, şi nu numai, există prompter . Poate că stresul si graba sunt de vină. Dar nici acestea n-ar trebui să fie o scuză, mai ales la prezentatorii cu experienţă. Şi acum întrebarea este: DE CE SE FAC TOTUŞI ASEMENEA GREŞELI?
Perle alese de la prezentatori culese:
"Membrii comisiei speciale a penitenciarului au propus eliberarea eliberata a lui M.Cozma."-Antena 1, Observator
"Sunt extrem de bine delimitate locurile destinate tehnicii extrem de multe care este prezentă aici în Piaţa Universităţii"-TVR 1, Jurnalul TVR
"Îşi doresc să nu se despărţească"-PRO TV, Dansez pentru tine
"Mi-a făcut plăcere să colaborăm împreuna"-PRO TV, Dansez pentru tine
"Televiziunea şi radioul e un drog"
Sunt foarte multe perle pe care vă invităm să le citiţi. În ultimul timp, majoritatea posturilor de televiziune şi-au făcut loc în grila de programe şi pentru emisiunile cu caracter formativ, fiind vorba mai exact de emisiunile care abordează şi încearcă să corecteze greşelile făcute de prezentatorii de ştiri sau alte emisiuni cum ar fi:" Cronica carcotaşilor" pe care o puteţi urmări miercurea pe Prima tv începînd cu orele 20 şi "Greşelile noastre " difuzată sîmbăta pe Realitatea tv.
Influenţa presei scrise şi a audio-vizualului asupra adolescenţilor


George Pruteanu afirma: "Televiziunea este cel mai activ modelator de atitudini şi mentalităţi". Trăim într-o lume în continuă dezvoltare şi trebuie sa ne modelăm după ceea ce ne oferă civilizaţia şi să ştim să alegem doar ceea ce este bun din această multitudine de informaţii .
De ce tot mai mulţi oameni aleg media audio-video pentru relaxare şi informare? Mulţi ar spune că e mai accesibil şi aşa şi este , însă nu toată lumea ştie să aleagă spre vizionare doar programele şi emisiunile de calitate. Tocmai de aceea nu ne miră limbajul şi comportamentul adolescenţilor din ziua de azi. Tot mai mulţi adolescenţi preferă televiziunea ca mijloc de informare, acesta fiind şi motivul principal în opinia lor pentru care nu mai citesc.
Imaginile transmise prin intermediul televiziunii arată lumea într-un anumit fel , o "comentaza" subtil, astfel încât să ni se arate anumite reprezentări mai mult sau mai puţin mascate. Dacă acum 30 de ani, să spunem, copii creşteau cu cartea în mână, acum copii cresc în faţa televizorului, iar acest lucru se reflectă în modul lor de viaţă, în modul de comunicare etc.
Există multe emisiuni interesante care merită urmarite cum ar fi:Lumea citeşte, Cronica cârcotaşilor, Omul cu cartea, Greşelile noastre, Teleenciclopedia, pe care tinerii din ziua de azi le evită preferând în schimb emisiunile de divertisment, prost realizate de cele mai multe ori, gen: Ziua judecăţii, Trădaţi în dragoste, Test de fidelitate.