Wednesday, May 9, 2007

cu si despre scriitorii (ne)canonici





Cum ne-a pregatit mereu noi provocari,si de asta data doamna profesoara Elena Manuca ne-a lanst un nou proiect numit :cu si despre scriitorii canonici/necanonici.




Suntem intr-o permanenta schimbare ceea ce dauneaza intr-o anumita masura societatii care se confrunta cu o explozie informationala.Tinerii din ziua de azi au alte preocupari si cu greu se poate vorbi despre un cititor activ in randul adolescentului modern.Pana sa merg la spectacolul realizat de OVIDIU LAZAR si actorul PETRICA CIUBOTARU priveam lectura dintr-un unghi strict scolar si obligatoriu.Patrunzand in lumea lui Alecsandri am realizat cat de valoroasa este aceasta lume fantastica a cartii ce ascunde in carapacea sa o adevarata viata.





Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 la Mircesti, d. 22 august 1890) a fost un poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician român, creator al teatrului românesc şi a literateraturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.El reprezinta una dintre cele mai mari valori literare ale poporului roman.




-CAT DE ACTUAL ESTE V.ALECSANDRI???...
Nu putem vorbi despre o actualitate a autorului din perspectiva personalitatii sale.Aceasta supravietuieste datorita operei pe care acesta o creeza, iar din aceasta perspectiva putem vorbi despre o continuare a valorilor lui Alecsandri. Fresca sociala pe care dramaturgul o trateaza in operele sale o putem observa de asemenea, cu multa usurinta, in zilele noastre.
Am mers la spectacolul de teatru "Chirita si ceilalti" cu o oarecare retinere pentru ca, pana in acel moment, pentru mine, cele mai valoroase piese de teatru erau cele ale lui I.L.Caragiale, dar se pare că m-am înşelat şi de această dată. Piesa de teatru "Chiriţa şi ceilalţi" a fost un real succes. Spectacolul a fost frumos, dar atmosfera a fost mai presus de orice.Un număr foarte mare de oameni au dorit să vadă acest spectacol astfel încât locurile n-au fost suficiente aşa că mulţi au vizionat spectacolul în picioare.
Ingeniozitatea regizorului Ovidiu Lazăr a fost cea care a trezit în mintea noastră multe întrebări. Din păcate nu am participat si la dezbaterea pe care regizorul si actorul au sustinut-o impreunaă cu colegii mei. Decorul a fost cel care mi-a captat atenţia, dar si modul în care regizorul făcea trecerea de la piesa jucată pe scenă la imaginile filmate.Aceasta experienta ne-a determinat sa intelegem piesa de teatru si din perspectiva regizorului, pentru ca acesta este cel care formeaza acea piesa de teatru si el este de asemenea ochiul critic al piesei.
V. Alecsandri va ramane mereu un nume sonor in literatura noastra fiind considerat de catre P.Cornea unul dintre "oamenii inceputurilor de drum" si de asemenea este cel care introduce pentru prima data notiunea de pastel.Vasile Alecsandri a fost este si va fi un poet de actualitate datorita operelor sale.


No comments: