Wednesday, May 30, 2007

Rolul perturbator/(in)formativ al NTCI







In zilele noastre o mare parte din oameni dispun de un calculator/laptop si de retea de internet. Noile tehnologii de comunicare si informare au patruns in viata fiecaruia cu mare usurinta si au fost adoptate dev cei mai multi dintre noi ca o necesitate.
De cele mai multe ori aceste mijloace de informare sunt utilizate in exces si rolul lor este unul perturbator.
Inca de la o varsta mult prea frageda copiii au acces la calculator si la internet. Acest lucru le distruge copilaria trnsformandu-i pe acestia in mici "sclavi" ai calculatorului.Utilizarea calculatorului in exces provoaca dependenta si viata fiecaruia este pusa in pericol.Daca copiii ar utiliza calculatorul pentru a se deprinde cu utilitatile sale atunci copilul se poate forma, de asemenea si jocurile educative sunt indicate pentru tinerii utilizatori ai calculatorului.
Dar nu numai copiii sunt expusi acestei "mode" a calculatorului.Si adolescentii inteleg gresit utilizarea calculatorului , folosindu-l mai mult pentru comunicarea cu ceilalti sau pentru "a lua" referate, pentru ca pur si simplu le copie. Prelucrarea de informatii de pe net nu este interzisa , dar trebuie sa ne aducem si aportul nostru mental.
Dar nu numai calculatorul si internetul au un efect negativ asupra mentalitatii umane si televizorul poate perturba activitatea mentala atata timp cat programele urmarite nu sunt alese pe masura.Emisiunile educative ar fi cele mai indicate evitand sa urmarim acele emisiuni de prost gust(Ziua judecatii, Tradati in dragoste, Batalia sexelor).
Rolul perturbator al acestor noi tehnologii poate deveni unul (in)formativ daca stim sa ne sustragem din acest "spirit de turma" care ne conduce si sa invatam sa exploatam tainele calculatorului in scopul de a invata multe lucruri necunoscute sau sa ne imbogatim cunostintele pe care le avem deja.

Wednesday, May 9, 2007

cu si despre scriitorii (ne)canonici





Cum ne-a pregatit mereu noi provocari,si de asta data doamna profesoara Elena Manuca ne-a lanst un nou proiect numit :cu si despre scriitorii canonici/necanonici.




Suntem intr-o permanenta schimbare ceea ce dauneaza intr-o anumita masura societatii care se confrunta cu o explozie informationala.Tinerii din ziua de azi au alte preocupari si cu greu se poate vorbi despre un cititor activ in randul adolescentului modern.Pana sa merg la spectacolul realizat de OVIDIU LAZAR si actorul PETRICA CIUBOTARU priveam lectura dintr-un unghi strict scolar si obligatoriu.Patrunzand in lumea lui Alecsandri am realizat cat de valoroasa este aceasta lume fantastica a cartii ce ascunde in carapacea sa o adevarata viata.





Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 la Mircesti, d. 22 august 1890) a fost un poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician român, creator al teatrului românesc şi a literateraturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.El reprezinta una dintre cele mai mari valori literare ale poporului roman.




-CAT DE ACTUAL ESTE V.ALECSANDRI???...
Nu putem vorbi despre o actualitate a autorului din perspectiva personalitatii sale.Aceasta supravietuieste datorita operei pe care acesta o creeza, iar din aceasta perspectiva putem vorbi despre o continuare a valorilor lui Alecsandri. Fresca sociala pe care dramaturgul o trateaza in operele sale o putem observa de asemenea, cu multa usurinta, in zilele noastre.
Am mers la spectacolul de teatru "Chirita si ceilalti" cu o oarecare retinere pentru ca, pana in acel moment, pentru mine, cele mai valoroase piese de teatru erau cele ale lui I.L.Caragiale, dar se pare că m-am înşelat şi de această dată. Piesa de teatru "Chiriţa şi ceilalţi" a fost un real succes. Spectacolul a fost frumos, dar atmosfera a fost mai presus de orice.Un număr foarte mare de oameni au dorit să vadă acest spectacol astfel încât locurile n-au fost suficiente aşa că mulţi au vizionat spectacolul în picioare.
Ingeniozitatea regizorului Ovidiu Lazăr a fost cea care a trezit în mintea noastră multe întrebări. Din păcate nu am participat si la dezbaterea pe care regizorul si actorul au sustinut-o impreunaă cu colegii mei. Decorul a fost cel care mi-a captat atenţia, dar si modul în care regizorul făcea trecerea de la piesa jucată pe scenă la imaginile filmate.Aceasta experienta ne-a determinat sa intelegem piesa de teatru si din perspectiva regizorului, pentru ca acesta este cel care formeaza acea piesa de teatru si el este de asemenea ochiul critic al piesei.
V. Alecsandri va ramane mereu un nume sonor in literatura noastra fiind considerat de catre P.Cornea unul dintre "oamenii inceputurilor de drum" si de asemenea este cel care introduce pentru prima data notiunea de pastel.Vasile Alecsandri a fost este si va fi un poet de actualitate datorita operelor sale.


Thursday, May 3, 2007




JURNAL



Joi, 19 aprilie 2007, am plecat împreună cu Bogdana, colega mea, spre Palatul Culturii acolo unde se desfăşura Târgul de carte "Librex 2007". Obosită după o zi de şcoală nu manifestam interes prea mare pentru acest eveniment. Ajunsă în sfarşit la Palat am întrat şi primul lucru care m-a uimit a fost numărul mare de standuri amenajate , pentru că trebuie să recunosc că a fost prima dată când am participat la un astfel de eveniment.Cutreierând locul am avut marea uimire de a regăsi printre rafturi un număr mare de publicaţii, care de care mai diversificate şi pentru toate vârstele. Am putut întâlni în ofertele editurilor de la cărţi de colorat pâna la cărţi specializate, aşa că oricine calcă pragul acestei locaţii poate pleca acasă cu o mică achiziţie.
Disponibilitatea vanzătorilor era de asemenea demnă de apreciat. Dacă te apropiai mai mult de un anume stand comerciantul era gata să-ţi ofere cateva informaţii, determinându-te astfel să achiziţionezi câte ceva.l de eveniment, dar după ezperienţa avută voi reveni cu siguranţă şi la anul făcând şi cateva achiziţii. Singurul lucru pe care-l regret în urma experienţei avute e acela că nu am putut participa la o lansare de carte. Sper ca la anul să pot ajunge iar la acest eveniment şi să am ocazia să particip si la alte activităţi care s-au desfăşurat în cadrul târgului.